1kedai.com

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Artikel

Awas ! Apakah Bahayanya Teh Ais dan Teh Panas ?

E-mail Print PDF

1Kedai Mudah


Teh ais dan teh panas sememangnya menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Iannya mudah untuk kita temui baik di warung pinggir jalan hingga restoran mewah pun menyediakan teh ais sebagai salah satu menu minumannya.

Teh Ais

BAHAYA MINUM TEH AIS

Tahukah anda, disebalik kenikmatan dan kebaikan teh yang diperkatakan itu, teh ais menyimpan potensi yang membahayakan kesihatan. Sebuah kajian yang dilakukan oleh Loyola University Chicago Stritch School of Medicine menunjukkan bahawa kekerapan mengambil teh ais secara berlebihan boleh meningkatkan risiko menderita penyakit batu karang.

Seperti dipetik dari akhbar Times of India, teh ais mengandungi kuantiti dan konsentrasi tinggi oksalat (oxalate acid), salah satu bahan kimia utama yang membantu dalam pembentukan batu karang.

“Bagi mereka yang memiliki kecenderungan sakit batu ginjal,  teh ais secara jelas menjadi minuman terburuk,” kata Dr John Milner, pembantu profesor di Department Urology, yang turut membantu dalam kajian itu.

Milner mengatakan, teh panas juga sebenarnya menyimpan kesan buruk yang sama. Hanya saja, penyediaan dan penyajian teh panas biasanya lebih sedikit kuantitimya. Secara logiknya pula , orang meminum teh panas tidak akan sebanyak bila meminum teh ais. Sangat jarang orang mengambil teh panas ketika haus. Berbeza dengan teh ais, di mana banyak orang sanggup meminumnya lebih dari segelas ketika haus dan cuaca panas.

      Pembentukan Batu Karang
Oleh sebab itu, Milner menyarankan agar mereka ini menggantikan pengambilan minuman itu dengan air kosong, atau mencampurnya dengan limau. “Limau kaya dengan kandungan citrates, yang dapat menghambat pertumbuhan batu karang,” kata Milner.

Batu karang adalah kristal kecil yang terbentuk dari mineral dan garam yang biasanya ditemui dalam peluh, ginjal atau saluran kencing. Mineral tak terpakai itu umumnya akan keluar dari tubuh bersama urin, tetapi dalam keadaan tertentu boleh mengendap dan membatu di dalam saluran kencing.

Para pengkaji juga menyenaraikan sejumlah makanan lain yang berpotensi mendatangkan bahaya kesihatan. Mereka antara lain menyenaraikan: bayam, coklat, kekacang, garam, dan daging.

Sebaiknya, pengambilan teh ais dan makanan-makanan itu diambil secara sederhana demi kesihatan ginjal. Sertakan pula pengambilan itu dengan makanan tinggi kalsium yang dapat mengurangkan oksalat dalam tubuh. Dan, tentu saja perbanyakkan meminum air kosong.

BAHAYA MINUM TEH PANAS

Hasil kajian terbaru oleh peneliti Iran mengatakan, meminum teh dalam keadaan masih panas berpotensi menjadi punca barah kerongkong.

Reza Malekzadeh dari Tehran University meneliti 300 orang yang kebiasaan minum didiagnosis mengidap barah kerongkong, sementara 571 orang lainnya dalam keadaan sehat. Mereka semua berasal dari daerah yang sama, di negeri Golestan, di Iran Utara.

Golestan merupakan salah satu daerah dengan tahap barah kerongkong tertinggi di dunia walaupun jumlah yang merokok dan meminum alkohol sangat rendah.

Kajian juga mengatakan orang yang selalu meminum teh kurang dari 2 minit setelah dituang, berisiko meransang perkembangan barah menjadi lebih cepat jika dibandingkan dengan mereka yang menunggu 4minit atau lebih. Tidak ada keterangan pasti seberapa panas suhu teh yang menyebabkan barah, namun peneliti menyimpulkan luka akibat panas dari teh akan menyebabkan iritasi kerongkong.


Anda Mungkin Juga Meminati Artikel ini :

Misteri Air Zam-zam  Kurus tanpa UBATAN   Bahaya Kencing Tikus

Kembali ke koleksi utama artikel

Last Updated on Tuesday, 07 February 2017 00:45
 

Jangan Hidupkan Air-cond Kereta Bila..

E-mail Print PDF

1Kedai Mudah

JANGAN HIDUPKAN PENGHAWA DINGIN SEBAIK SAJA MENAIKI KERETA.

Harap dapat berkongsi dengan sahabat anda yang lain :

Bahaya Air-Cond

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa.

Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen)

Ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.


Last Updated on Tuesday, 07 February 2017 00:44 Read more...
 

Ikan Kecil Ini Lebih Ngeri dari Piranha Brazil

E-mail Print PDF

1Kedai Mudah


IKAN APAKAH YANG LEBIH DAHSYAT DARI PIRANHA DI BRAZIL ?

Ia sememangnya ikan yang digeruni oleh orang-orang Brazil. Selama ini kita hanya mengetahui ikan Piranha ialah ikan yang buas dan pelahap. Pernahkah anda mendengar tentang spesis Candiru pula ?

  Ikan Candiru

Ikan Candiru atau disebut Canero merupakan jenis ikan air tawar yang sekeluarga dengan ikan lele. Ikan ini boleh didapati di sungai amazon dan sungai Orinoco, ikan ini mempunyai reputasi sebagai ikan yang paling ditakuti oleh penduduk tempatan, ikan ini lebih di takuti daripada ikan piranha.  Ikan ini hanya boleh membesar sehingga 1 hingga 2 inci dan lebar 4 hingga 6 milimeter, mempunyai bentuk seperti seekor belut dan hampir telus (lutsinar), membuatnya hampir mustahil untuk dilihat di dalam air. Ikan yang pantas, perenang yang kuat, lembut dan licin, dengan gigi yang tajam.


  Ikan Candiru
Terdapat 3 spesies Candiru: yang biasanya makan dengan cara memasuki ikan yang lebih besar, Candiru paus (whale Candiru) merupakan pemakan bangkai yang lebih memilih untuk makan dari ikan yang sudah mati.


Ikan Candiru merupakan parasit, modus operandinya sangatlah ringkas dan kejam: Ikan memburu ikan, ikan Candiru berusaha untuk mengetahui aliran air yang berasal dari ikan lain, setelah mengetahui dari mana aliran air tersebut, ikan itu akan terus menuju celah-celah sirip ikan itu, duri yang ada di kepala Candiru akan melukai insang ikan dan mengeluarkan darah selagi ikan Candiru berada di dalam ikan tersebut. Sehinggakan ikan Candiru digelar sebagai ikan pontianak dari Brazil.


 Ikan Candiru

 Ikan ini ditakuti kerana ia tertarik pada air kencing atau darah, dan bila seseorang berenang telanjang ia akan masuk ke celah dubur atau faraj, bahkan, ikan ini mampu masuk ke lubang zakar - dan mungkin ke dalam urethra). Bila ini terjadi ikan Candiru sangat sukar dikeluarkan kembali kecuali melakukan pembedahan. Kerana ikan ini mendapati mangsanya dengan mengikuti aliran air dari insang ke sumbernya, kencing sambil berenang meningkatkan kemungkinan Candiru masuk ke urethra manusia.

Last Updated on Tuesday, 07 February 2017 00:43 Read more...
 

Musuh Berbahaya Ada Dirumah Anda

E-mail Print PDF

1Kedai Mudah


KENALI MUSUH UTAMA ANDA DIRUMAH - TIKUS

Tikus banyak menimbulkan masalah di segenap penjuru dunia dengan sentiasa mengekori ke mana sahaja manusia berada. Populasi tikus seluruh dunia menunjukkan peningkatan yang tinggi lebih-lebih lagi dengan suasana pergerakan komoditi makanan, pergerakan barangan serta manusia melalui berbagai kenderaan ke seluruh pelusuk dunia.

Tikus merupakan antara musuh manusia yang paling tegar dan menyebabkan berbagai penyakit yang merbahaya termasuklah wabak, kencing tikus (Leptospirosis), keracunan makanan, penyakit alahan tikus dan lain-lain.

Perangkap Jaring

Gambar diatas - Tikus yang dijumpai hidup dalam roti. Penyakit berpunca dari tikus pernah membunuh seramai 25 juta rakyat Eropah pada abad ke-14 dan berjuta lagi selepas itu di tempat-tempat yang lain.

KES TERKINI:

PENTING DAN HARUS DIBACA!


Ancaman Tikus

Dari kes yang terbaru menimpa sebuah keluarga:
Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil ujian menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yang mengandungi leptospira.

Kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin-tin minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai˛ runcit, tanpa dibersihkan.

Hasil penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.) Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.


Rattus Rattus
Tiga Jenis Tikus Yang Biasa Terdapat Di Malaysia adalah Tikus Norway, Tikus Bumbung, dan Tikus Rumah

TIKUS NORWAY - Rattus Norvegicus

       Jenis Tikus

 • Besar dan cergas
 • Berat dalam linkungan 300g, saiz badan antara 19 ke 22 cm, panjang ekor sekitar 15 ke 22cm
 • Mempunyai muncung muka yang mendatar
 • Telinga yang kecil diliputi sedikit bulu
 • Punyai mata yang kecil
 • Ekornya gelap pada bahagian atas dan cerah di bahagian bawah
 • Bulunya kasar, berwarna coklat bercampur hitam pada bahagian atas badan dan kelabu atau kuning keputihan pada bahagian bawah badan.
 • Najis berbentuk kapsul sebesar 20mm
 • Penglihatannya rabun dan buta warna tetapi mempunyai deria bau yang amat baik
 • Pemakanannya bersifat "omnivorous" atau pelbagai dan lebih kepada bahan berdaging seperti ikan dan lain-lain. Makan dalam lingkungan 28g sehari.
 • Amat berhati-hati dengan objek baru dan penakut
 • Boleh memanjat tetapi tidak berapa tangkas dan cekap berenang.
 • Tinggal di dalam lubang di dalam tanah
 • Berkeliaran di sekitar 20m ke 50m dari kawasan sarangnya
 • Hidup dalam lingkungan 9 ke 12 bulan
 • Matang sekitar umur 2 ke 3 bulan
 • Sekali beranak sekitar 8 ke 12 ekor dan sebanyak 7 kali setahun.

TIKUS BUMBUNG - Rattus Rattus

       Jenis Tikus

 • Rapi licik dan lebih kecil dari Tikus Norway
 • Berat sekitar 200g, panjang badan sekitar 15 ke 22 cm, dan ekornya lebih panjang dari badan sekitar 18 ke 25 cm
 • Muncung mukanya lebih runcing atau tajam
 • Bertelingan besar dan licin
 • Bermata galak dan besar
 • Keseluruhan ekornya berwarna gelap
 • Bulunya perang kehitaman dan lembut kemas
 • Najis berbentuk panjang kecil dan tajam dihujung dalam saiz 12mm
 • Rabun dan juga buta warna. Punyai deria bau yang amat baik
 • Pemakanan bersifat omnivorous tetapi lebih kepada bijirin dan buah-buahan. Makan sebanyak 28g sehari
 • Amat berhati-hati kepada objek baru dan penakut
 • Amat cergas dan aktif memanjat
 • Bersarang pada bahagian atas rumah seperti loteng atau bumbung
 • Boleh berenang tetapi tidak gemar kepada air
 • Berkeliaran sekitar 30m ke 60m dari kawasan sarang
 • Jangkahayat sekitar 9 ke 12 bulan
 • Matang sekitar umur 2 ke 3 bulan
 • Beranak dalam lingkungan 6 ke 10 ekor sebanyak 6 kali setahun

TIKUS RUMAH:

 • Berbentuk kecil dan ramping
 • Hanya seberat 15g
 • Saiz badan sekitar 6 ke 9cm, ekor sepanjang 7 ke 10cm
 • Bentuk mulut yang muncung atau tajam
 • Punyai telinga besar dan mata yang kecil
 • Ekor kecil yang gelap keseluruhannya
 • Berwarna coklat cerah atau perang atau hitam
 • Najis berbentuk rod dan kecil sepanjang 3 ke 6mm
 • Rabun dan buta warna, juga punyai deria bau yang amat baik
 • Lebih gemar kepada bijirin dan makan sebanyak 3g sahaja sehari
 • Sumber minuman biasanya diambil dari makanan
 • Tidak sensitif kepada objek baru dan tidak penakut
 • Boleh memanjat
 • Bersendiri dan bersarang sekitar kawasan makanan
 • Boleh berenang
 • Berkeliaran sekitar 3m ke 6m sekeliling sarang
 • Jangkahayat antara 9 ke 12 bulan
 • Matang setelah berumur 1.5 bulan
 • Beranak sekitar 5 ke 7 ekor sebanyak 8 kali setahun
Last Updated on Tuesday, 07 February 2017 00:43 Read more...
 

Muhammad S.A.W. - Kenali Lahiriah Baginda

E-mail Print PDF

 1Kedai Mudah


Ciri Rasulullah

MUHAMMAD S.A.W. RASUL ALLAH YG TERAKHIR! KENALI SECARA LAHIRIAH

Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan orang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keislaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda. Berikut ialah antara kata-kata apresiasi para sahabat tentang baginda ialah :

- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah.
- Aku melihat cahaya dari lidahnya..
- Seandainya kamu melihat Baginda,
  seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira,
  wajahnya bercahaya spt bulan purnama. 

Last Updated on Tuesday, 07 February 2017 00:54 Read more...
 


Page 9 of 15

Artikel 1Kedai Dotcom

Senarai Artikel

Daging Anjing

KENAPA DAGING ANJING Haram dimakan

Dagu Berlapis

DAGU BERLAPIS. Bagaimana Cara Hilangkannya ?

a Nabi Adam

NABI ADAM VS MANUSIA ZAMAN BATU. Mana Satu yang Terdahulu ?

Orang Gila

ORANG TAK WARAS Selalu Sihat. Apa Rahsia Mereka ?

Jantung bermasalah

CARA MUDAH KETAHUI Jantung Anda Bermasalah

Jin Berkeliaran

PANTAU ANAK ANDA ! Waktu Jin dan Syaitan Keluar Berkeliaran
Halau Lipan

ANDA DIGIGIT LIPAN ? Bagaimana petua menghalaunya ?
Maksud Alfatihah

JANGAN MAIN-MAIN dengan Al-Fatihah kerana...
Awasi Kereta Anda

CARA MEMASTIKAN KERETA anda masih lagi ada di petak parkir

60 saat

DALAM 60 SAAT, Apakah yang Terjadi dalam Online ?
Apa GPS boleh buat

BAGAIMANA CARA MENJEJAK orang tersayang anda ?
Bahaya bangun mengejut

BANGUN MENGEJUT punca kematian tiba-tiba.
Asap Lingkaran

ASAP LINGKARAN NYAMUK = 100 Batang Rokok.
Neraka

NERAKA KINI TELAH NYALA. Berapakah Luasnya ?

Lalat dari Hadis

HADIS NABI yang Baru dibuktikan oleh Sains
Tahan Kencing

WAJIB TAHU ! - Bahaya Menahan Kencing
25 Amaran

25 TANDA AMARAN Ini Perlukan Tindakan Segera
Keanehan Gagal

KEANEHAN AKAL BURUNG GAGAK - Sains dan Al-Quran
Buah pinggang

APAKAH PETANDA Buah Pinggang yang Sedang Merosak ?
Tanah

TANAH ITU KOTOR & JIJIK - Al-Quran Membuktikan Ianya SALAH.
Kisah 2 Yahudi

KISAH 2 LELAKI YAHUDI - Jadi Pujaan Ramai di Malaysia
Khasiat Budu

KAJIAN SAINTIFIK BUDU - Kaitan Awet Muda, Kecerdasan dan Kesihatan.
Si Kidal

TANGAN KIDAL MEMILIKI 17 kelebihan dan keistimewaan
Mi Segera Bahaya

BENARKAH MI SEGERA Adalah Makanan Tiruan ?
Kucing dari pandangan Islam

KUCING SUDUT SAINTIFIK - Pandangan Islam Sejak 1500 Tahun Dulu.
Istidraj

TETAP KAYA WALAU TAK SOLAT - Kenapa Allah buat begitu ?
Jalan Kaki Rawat Penyakit

APAKAH 8 PENYAKIT yang boleh dirawat dengan Berjalan Kaki ?
Storan Tiruan

BAGAIMANA NAK TAHU Storan dan USB yang Palsu ?
Mesin Perentas Masa

TEORI MESIN MERENTAS MASA LAWAN Hujah & Bukti pada Al-Quran.
Kronologi hari pengadilan

PROSES BERMULA KIAMAT hingga ke Titi Sirat. Bacalah Jika Berani !
Hijra Arah Tawaf

PENDEDAHAN DISEBALIK Arah Jarum Jam Anda. Siapa Master-Mind ?
Yahudi di Malaysia

WUJUDKAH KOMUNITI YAHUDI di Malaysia ? Di manakah mereka ?
Dayak Merah Red Indian

RED INDIAN AMERIKA sebenarnya adalah MUSLIM !


JANGAN HIDUPKAN: Aircond Kereta Jadi Berbahaya Bila..
Melayu Bangsa Misteri

PANDANGAN YAHUDI: "Melayu Bangsa yang Misteri..."
Zikrullah

KELEBIHAN KALIMAH 'Laailaha illallah' yang ramai tak tahu.

Yahudi

MENGAPA YAHUDI BIJAK ? Kajian Dr Stephen Carr Leon
Kajian tentang Hantu

HANTU DAN JIN - Kajian dan Huraian Terkini Sains Fizik Terkini
Amaran Tikus

KENALPASTI BENCANA: Apakah yang ditawarkan oleh Sang Tikus ?
Tips mudah mencari Juzuk Al-Quran

MENAKJUBKAN: Cara mudah mencari mukasurat dalam Al-Quran
Kuku Diagnos Penyakit

KENALPASTI PENYAKIT ANDA: Perhatikan ciri-ciri pada kuku.
Ikan Candiru

IKAN CANDIRU: Lebih Ngeri dari Piranha
Bahaya Teh Ais

AWAS ! TEH AIS: Bahaya yang Tersembunyi yang Perlu Anda Tahu
Khas untuk pesakit Migrain

  

DITUJUKAN KHAS UNTUK: Penderita Sakit Kepala dan Migrain

Penawar Kanser yang disembunyikan 

RAHSIA DISEMBUNYI: Durian Belanda Penawar Mujarab Kanser
Khasiat Kayu Manis Campur Madu 

KAJIAN KHASIAT: Kayu Manis dicampur Madu
Kerosakan pada Otak 

OTAK ANDA AKAN ROSAK jika 10 Amalan ini di Amalkan. AWAS !
Asal Usul Bahasa Melayu 

DARI MANAKAH Asal-Usul Bahasa Melayu ?
Misteri Air Zam-zam

MENGUPAS MISTERI: Keajaiban Air Zam-zam
Kurus tanpa UBATAN 

CARA UNTUK KURUS tanpa Ubatan

PECAH RAHSIA: 12 tips dan Strategi Promosi
Bahaya Kencing Tikus 

BAHAYA Penyakit Kencing Tikus
4 Tips Solat Kusyuk

4 PETUA MUDAH untuk Solat Kusyuk
Hapuskan Cicak

TIPS HAPUSKAN CICAK dari Rumah Anda
Rahsia Perlunya Wudhu 

KENAPA WUDHU' sebelum solat ?


Di Sebalik Rahsia Coklat 

KHASIAT COKLAT yang mungkin tidak DIKETAHUI

Penemuan terkini rahsia piramid 

MISTERI BINAAN PIRAMID telah dijawab oleh Al-Quran
Diet yang Salah Selama ini. 

DIET SONGSANG. Selama ini rupa-rupanya kami SILAP !
Diet Rasulullah 

APAKAH yang Rasulullah Makan ?
Islam Invitation 

We Invite you to Islam.

Polisi Pemulangan

 
AWAS ! Artikel ini akan Mengubah Pendirian Hidup Anda Selamanya !

Ini Mungkin Bakal REVOLUSI dalam hidup anda

"Harap baca halaman ini sehingga habis. Saya yakin bahawa pandangan anda tentang rutin hidup harian anda akan berubah selepas ini. Insya'allah. Saya percaya bahawa anda inginkan perubahan dalam hidup. Begitu jua saya... Nyalakan Impian Anda Sekarang Juga !.."

Persoalan:

"Mengapa hanya 5% individu mempunyai pendapatan berjuta-juta ringgit tetapi 95% mempunyai hanya cukup makan ?."

Fakta yang harus anda akui - Individu yang memilih untuk berniaga lebih berjaya daripada individu yang makan gaji. Individu yang mempunyai "networking" atau JARINGAN yang besar lebih berjaya daripada yang  tiada JARINGAN. Individu yang berjaya dalam perniagaan mesti ada JARINGAN yang kuat .Bersama-samalah kita membina JARINGAN yang kuat dan luas. Kita perlu ingat bahawa 9 daripada 10 sumber rezeki adalah dari perniagaan.


RENUNGI & FIKIRKAN SEDALAM MUNGKIN. KERANA SELEPAS MEMBACA MUHASSABAH DIRI INI, MUNGKIN IANYA AKAN MENGUBAH PENDIRIAN ANDA SELAMANYA. BUKALAH HATI & AKUI SEJUJURNYA PADA DIRI ANDA.. INSYA'ALLAH.

Read more...
 
3DS-MAX Bank Model- untuk Designer

3Dbank

Kami mempunyai lebih dari 2000 (2 RIBU) koleksi model-model 3DS MAX untuk kegunaan industri rekabentuk dan persembahan. Aset ribuan koleksi ini adalah hasil 15 tahun pembabitan kami dalam industri rekabentuk dan 3D BANK ini disasarkan khas untuk: 

 1. INTERIOR DESIGNER
 2. ARKITEK
 3. VISUALIZER (JURU PERSEMBAHAN)
 4. EXHIBITION DESIGNER
 5. ANIMATOR
 6. INDUSTRI MULTIMEDIA
 7. PEREKA GRAFIK
 8. INDUSTRIAL DESIGNER & PERABUT
 9. PENGIKLANAN
 10. PELAJAR-PELAJAR BERKAITAN DESIGN


Telah terbukti aset model siapbina 3D ini dapat menjimatkan hampir 80% masa untuk menyediakan model 'mesh' dan 'research' dalam sesuatu proses rekabentuk. Kami menawarkan kos alternatif terendah dipasaran berbanding masa diperuntukkan dalam proses rekabentuk :

 • Model 3dsMax SOFA, KERUSI dan MEJA
 • Model 3dsMax LAMPU DAN AKSESORI
 • Model 3dsMax PERALATAN PEJABAT
 • Model 3dsMax PERALATAN AKSESORI DAPUR
 • Model 3dsMax KELENGKAPAN TANDAS & BILIK MANDI
 • Model 3dsMax PAGAR, TINGKAP DAN PINTU
 • Model 3dsMax  POKOK HIASAN
 • Model 3dsMax PERALATAN ELEKTRIK
 • Model 3dsMax KENDERAAN DARAT, LAUT & UDARA
 • Model 3dsmax ELEMEN BANGUNAN DAN LANSKAP
 • 500 jenis kesan bunyi untuk animasi dan video

-DALAM PEMBINAAN-